Η Οδύσσεια σε πολλές γλώσσες (εργασία Α΄ Γυμνασίου)


Εργασία μαθητών του Α4 στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας τον Απρίλιο του 2016. Οι μαθητές βρήκαν μεταφράσεις της Οδύσσειας σε άλλες γλώσσες που μπορούν να μιλήσουν. Τα ρουμανικά, ρωσικά και βουλγαρικά είναι δεύτερες μητρικές των παιδιών που διαβάζουν. Μία μαθήτρια επηρεασμένη από τη μεγάλη της αδερφή που ετοιμάζεται για πανελλήνιες ζήτησε να προσθέσουν στις μεταφράσεις και τα Λατινικά. Ακούγονται επίσης αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά. Διάλεξαν επίσης εικόνες που με τυχαία σειρά συνοδεύουν τις αναγνώσεις.


Ραψωδία Χ Αχιλλέας - Έκτορας

Υλικά γραφής στην αρχαιότητα


Σκίτσα με θέμα το σχολείο (βίντεο)

Δουλειά μαθητριών της Β΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας το 2016. Συγκέντρωσαν σκίτσα που αφορούν την εκπαίδευση και το σχολείο και έφτιαξαν ένα σχετικό βίντεο με μουσική επένδυση της επιλογής τους. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας με αφορμή τη σχετική ενότητα.


Ιλιάδα Επιλογές αποσπασμάτων με ζωγραφιές

Μαθητές της Β΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας με αφορμή την Ιλιάδα δημιούργησαν αυτό το βίντεο οπτικοποιώντας αποσπάσματα της Ιλιάδας δικής τους επιλογής. Το πιο ενδια΄φερον είναι ότι οι ασπρόμαυρες ζωγραφιές ανήκουν στον μαθητή - αφηγητή που τις έφτιαξε κατά τη διάρκεια της χρονιάς πάνω στο βιβλίο του την ώρα της ανάγνωσης των συγκεκριμένων αποσπασμάτων.


Άντον Τσέχωφ: Ένας αριθμός στα ρώσικα

Πρόκειται για εργασία δύο μαθητών της Β΄ τάξης του 5ου Γυμνασίου Δράμας. Ο ένας από αυτούς μιλάει λόγω οικογενειακής καταγωγής ρωσικά και ανέλαβε την ηχογράφηση από το πρωτότυπο. Στη συνέχεια επιλέξανε εικόνες που κατά τη γνώμη τους αποδίδουν το κλίμα του διηγήματος και την ανάλογη μουσική επένδυση. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι παρουσιάζουν τη ρωσική εκδοχή ως "μετάφραση".



Μονομαχίες στην Ιλιάδα


Εργασία μαθητριών του Β4 στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας το 2016. Με αφορμή το Μάθημα της Ιλιάδας παρουσίασαν στην τάξη τις μονομαχίες που περιλαμβάνονται στο έπος.

Αστυάνακτας

Μαθητές του Β4 στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιλιάδας παρουσίασαν την τύχη του Αστυάνακτα σύμφωνα με τις πηγές. Με αφορμή την ιστορία του μικρού Αστυάνακτα μίλησαν και για την κινηματογραφική εκδοχή των Τρωάδων από τον Μ. Κακογιάννη αλλά και για το ποίημα του Γ. Σεφέρη.

Η εκπαίδευση μέσα από την τέχνη

Μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας παρουσίασαν με αφορμή τη σχετική ενότητα της Γλώσσας, ταινίες, βιβλία και τραγούδια που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Το εισαγωγικό κείμενο είναι δικές τους παρατηρήσεις και συμπεράσματα από τις συζητήσεις στην τάξη.

Διαφορετικά σχολεία

Μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου παρουσίασαν στην τάξη τους τρία διαφορετικά μοντέλα σχολείων με αφορμή τη σχετική ενότητα της Γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασαν: το σχολείο του Σάμερχιλ, σχολεία της Φιλανδίας και το σχολείο του Φουρφουρά.

Βιβλία για τη σχολική ζωή

Πρόκειται για εργασία μαθητών της Β΄ Γυμνασίου στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας το 2016. Επέλεξαν και παρουσίασαν βιβλία που σχετίζονται με τη σχολική ζωή με αφορμή τη σχετική ενότητα της Γλώσσας.

Έκτορας και Ανδρομάχη (Ιλιάδα)

Πρόκειται για εργασία που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Δράμας από μαθήτριες του Β4 κατά το σχολικό έτος 2015-16. Τα παιδιά διασκεύασαν γλωσσικά το διάλογο Έκτορα και Ανδρομάχης με στόχο να μοιάζει πιο φυσικός και πεζός ο λόγος των πρωταγωνιστών. Κατόπιν τον ηχογράφησαν και δημιούργησαν ένα μικρό βίντεο με σχετικά έργα ζωγραφικής που παρουσιάστηκε στην τάξη. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι επέλεξαν να προσθέσουν στο τέλος και ένα μέρος των "αποτυχημένων" προσπαθειών τους. (bloopers)