Θουκυδίδης – Κερκυραϊκά Η αφορμή του πελοποννησιακού πολέμου




Η Επίδαμνος
Η Επίδαμνος (σημερινό Δυρράχιο της Αλβανίας) ήταν αποικία της Κέρκυρας κι αυτή με τη σειρά της αποικία της Κορίνθου.
Κόρινθος>Κέρκυρα>Επίδαμνος

Εσωτερική αναταραχή στην Επίδαμνο
Στην Επίδαμνο ξεσπά εμφύλιος ανάμεσα στους δημοκρατικούς και τους ολιγαρχικούς. Οι δημοκρατικοί νικούν και διώχνουν από την πόλη τους ολιγαρχικούς. Οι τελευταίοι μαζί με ντόπιους πληθυσμούς αρχίζουν επιδρομές εναντίον της πόλης.

Η σύγκρουση Κορίνθου Κέρκυρας (433 π.Χ)
Η Επίδαμνος τότε ζητά τη βοήθεια της μητρόπολης, της Κέρκυρας, όμως εκείνη αρνείται, για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους. Έτσι η Επίδαμνος απευθύνεται στην Κόρινθο (τη μητρόπολη της δικής τους μητρόπολης)  η οποία δέχεται να τη βοηθήσει. Η Κέρκυρα αντιδρά επειδή φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο της περιοχής του Ιονίου και σε ναυμαχία που γίνεται στα Σύβοτα, με την υποστήριξη και λίγων αθηναϊκών καραβιών, αναγκάζει τους Κορίνθιους να υποχωρήσουν. Οι τελευταίοι ωστόσο κατορθώνουν να συλλάβουν πολλούς αιχμαλώτους και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον κερκυραϊκό στόλο.

Η εμπλοκή Αθήνας και Σπάρτης (431 π.Χ αρχή του Πελοποννησιακού)
Οι Κορίνθιοι δύο χρόνια μετά την ήττα τους αποφασίζουν να αντεπιτεθούν. Τότε η Κέρκυρα ζητά τη βοήθεια της Αθήνας και η Κόρινθος με τη σειρά της τη βοήθεια της Σπάρτης. Έτσι οι δύο μεγάλες δυνάμεις της εποχής εμφανίζονται ξεκάθαρα ως αντίπαλοι δύο στρατοπέδων. Η μεταξύ τους σύγκρουση δεν θ’ αργήσει αλλά μέχρι τότε βασικός τους στόχος είναι να ελέγξουν η καθεμιά το πολιτικό καθεστώς της Κέρκυρας με δικούς τους ανθρώπους.

Το θέμα του κειμένου μας (427 π.Χ)
Έτσι ξεσπά εμφύλιος στην πόλη της Κέρκυρας, την εξέλιξη του οποίου, με όλες τις ωμότητες που τον συνοδεύουν, θα παρακολουθήσουμε στο κείμενο του Θουκυδίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: