Πελοποννησιακός πόλεμος 1 (Κεφ. 6 ενότητα 1)



Τα αίτια
Η Αθήνα, αφού κατορθώνει να ελέγξει το Αιγαίο με την Αθηναϊκή συμμαχία, στρέφεται προς τις δυτικές θάλασσες (Ιόνιο και Αδριατική). Αυτές όμως τις θεωρεί δικές της η Κόρινθος, που ήταν σύμμαχος της Σπάρτης. Μ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει σάρκα και οστά η αντίθεση ανάμεσα στα δύο διαφορετικά πολιτεύματα και τους δύο διαφορετικούς τρόπους ζωής και σκέψης. Από τη μια δηλαδή η Αθήνα με τη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία και από την άλλη η Σπάρτη με την αριστοκρατία και την κλειστή κοινωνία.

Οι αφορμές
Αφορμή για τον πόλεμο αποτελεί η σύγκρουση ανάμεσα στην Κέρκυρα (σύμμαχο των Αθηναίων) και την Κόρινθο (σύμμαχο των Σπαρτιατών).Η Αθήνα μπλέκεται στη διαμάχη των δύο πόλεων και οι Κορίνθιοι με τη σειρά τους προσπαθούν να προκαλέσουν διάλυση της Αθηναϊκής συμμαχίας με αποστασίες (παραιτήσεις πόλεων από τη συμμαχία). Οι αθηναίοι τιμωρούν τους αντιπάλους τους παρεμποδίζοντας το εμπόριό τους κι έτσι αυτοί με συμμάχους τους σπαρτιάτες κηρύσσουν τον πόλεμο ο οποίος άρχισε το 431 και τελείωσε το 404 π.Χ.

Α΄ φάση του πελοποννησιακού πολέμου
Ο πόλεμος διεξάγεται άλλοτε κοντά στην Αθήνα (Πλάταια) άλλοτε στην Πελοπόννησο (Σφακτηρία), άλλοτε στα νησιά (Λέσβος) και άλλοτε στη Μακεδονία (Αμφίπολη). Επειδή η πρώτη επίθεση γίνεται από τους σπαρτιάτες με αρχηγό τον Αρχίδαμο η πρώτη φάση του πολέμου ονομάζεται αρχιδάμειος πόλεμος.
Σημαντικό γεγονός είναι η μολυσματική, μεταδοτική ασθένεια που θανατώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον Περικλή. Η Αθήνα χάνει έναν ικανό στρατηγό σε κρίσιμη στιγμή. Η πρώτη φάση του πολέμου (αρχιδάμειος πόλεμος) σταματά το 421 π.Χ με τη Νικίειο ειρήνη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ Καλό