Να αξιολογήσετε τους παρακάτω συλλογισμούς[1] εξετάζοντας την αλήθεια και την εγκυρότητά τους καθώς και αν προχωρούν σε αυθαίρετες γενικεύσεις ή αν στηρίζονται σε παραπλανητικά τεκμήρια:
Α. Η κυριαρχία των αρίστων λέγεται αριστοκρατία. Η αριστοκρατία δεν παρεδέχετο την ισότητα στη ζωή και ότι ο καθένας εχρειάζετο να κριθή και να εκτιμηθή αναλόγως προς την προσωπική του αξία κι όχι αφηρημένως με τον τεχνητόν αφορισμόν ότι όλοι είμεθα ίσοι. Συνέπεια της αριστοκρατικής αντιλήψεως είναι η ιεραρχία. Έτσι οδηγούμεθα στην πειθαρχία προς τον ανώτερο. Αντιθέτως στην δημοκρατία που ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας δεν εξετάζεται ο παράγων άνθρωπος ποιοτικώς, κατ' αξίαν δηλαδή, αλλά υπολογίζεται ποσοτικώς σαν φήφος. Οι περισσότεροι ασχέτως αν ξέρουν ή δεν ξέρουν είναι εκείνοι που αποφασίζουν.
Β. Όλοι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη μελανίνης καθιστά κάθε οργανισμό πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια λαμβάνουν ή πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ακόμη κι αν μπορούν να προστατέψουν το ανοιχτόχρωμο δέρμα τους, δεν είναι σε θέση να προστατέψουν στον απαιτούμενο βαθμό και τα μάτια τους. Έρευνες απέδειξαν ότι η ηλιακή ακτινοβολία διεισδύει μέσα από το βολβό του ματιού, με συνέπεια να καταστρέφει σταδιακά το φλοιό των εγκεφαλικών κυττάρων που έχουν σχέση με τη μνήμη και την κρίση. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, γιατί οι ξανθοί είναι δυνατόν να έχουν μειωμένη αντίληψη.
Γ. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου οι εβραίοι δείξανε πόσο δειλοί ήσαν, αφού απέναντι των Γερμανών δεν κράτησαν ηρωική στάση, ούτε απλώς αξιοπρεπή. Ενώ ξέρανε ότι ο Εθνικοσοσιαλισμός ήτανε εχθρός τους, αυτοί ουδέποτε πολεμήσανε, ουδέποτε αντισταθήκανε. Παρέμειναν κρυμμένοι θέλοντας να διαφύγουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή στον πόλεμον ή την αντίστασι. Όποτε τους συνελάμβαναν ήσυχα-ήσυχα άφηναν να τους φορτώνουν στους σιδηροδρόμους, να τους μεταφέρουν στην Γερμανία και να τους κλείνουν στα στρατόπεδα. Εκεί δουλικώτατοι περίμεναν το τέλος του πολέμου. Ελπίζανε ότι στην ασφάλεια των μετώπισθεν θα διασωθούν. Και όπως απεδείχθει δεν είχαν άδικο, αφού επιζήσανε χιλιάδες Ιουδαίοι, όταν αιματοκυλίετο η Ευρώπη.
[1] Κείμενο Α: Κ. Πλεύρης, Ο διωγμός των αρίστων, Νέα Θέσις
Κείμενο Γ: Κ. Πλεύρης, Ας μιλήσουμε για εβραίους!, Νέα Θέσις
Το Β κείμενο είναι κατασκευασμένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου