Ξενοφώντας, Ελληνικά - εισαγωγή



Λίγο πριν την τελική αναμέτρηση…
    ή πώς φτάσαμε στο τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου

·         Μετά τη σικελική εκστρατεία και την πλήρη καταστροφή του αθηναικού στόλου το 413 π.Χ, οι Σπαρτιάτες καταλαμβάνουν και οχυρώνουν τη Δεκέλεια που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Ενδιαφέρον έχει ότι το σχέδιο τους το προτείνει ο Αλκιβιάδης που είναι διωκόμενος από τους Αθηναίους συμπατριώτες του.

·         Οι Αθηναίοι παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν αρχίζουν να ναυπηγούν πλοία και χρησιμοποιούν τη Σάμο σαν ορμητήριο ενώ οι Σπαρτιάτες την Έφεσο.

·         Οι Σπαρτιάτες από την άλλη στρέφονται στους Πέρσες για οικονομική βοήθεια. Αυτοί τους την προσφέρουν απλόχερα, μια που θεωρούν την κυριαρχία των Αθηναίων εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δική τους υπόσταση. Η επιλογή αυτή των Σπαρτιατών τους στερεί το βασικό ιδεολογικό τους όπλο. Δηλαδή, ενώ είχαν αναλάβει να ελευθερώσουν τους Έλληνες από την τυραννία των Αθηναίων, έσπευδαν τώρα να παραδώσουν ελευθερωμένες πόλεις στους Πέρσες.

·         Το 411 π.Χ η δημοκρατία στην Αθήνα καταλύεται προσωρινά. Σύντομα όμως οι δημοκρατικοί ανατρέπουν το ολιγαρχικό καθεστώς και αποκαθιστούν πλήρως τη δημοκρατία. Ο Αλκιβιάδης τότε εκλέγεται στρατηγός και ανακαλείται στην Αθήνα αλλά πολύ γρήγορα δυσαρεστεί γι’  άλλη μια φορά με τη στάση του τους Αθηναίους και καταφεύγει στους Πέρσες με τους οποίους συνεργάζεται. Εκεί αργότερα τον βρίσκει ο θάνατος.          

·         Το 406 π.Χ οι Αθηναίοι πετυχαίνουν την τελευταία μεγάλη τους νίκη στη ναυμαχία στις Αργινούσες. Ωστόσο, παρά την επιτυχία τους καταδίκασαν σε θάνατο τους στρατηγούς τους, επειδή δεν περισυνέλεξαν ναυαγούς και νεκρούς. Μόνο ο Σωκράτης αντιτάσσεται σ’  αυτή την ακραία απόφαση.

·         Το αποτέλεσμα του Πελοποννησιακού πολέμου κρίνεται στη ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς (στα «Κατσικοπόταμα» όπως ξανάπαμε) το 405 π.Χ. Πρόκειται για την τελική αναμέτρηση. Θριαμβευτής της ναυμαχίας ο Σπαρτιάτης στρατηγός Λύσανδρος. Από κει αρχίζει την αφήγησή του το σχολικό βιβλίο με τα λόγια του ιστοριογράφου που έγραψε το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, του Ξενοφώντα.

Ασκήσεις προφορικές:
·         Από όσα λέγονται πιο πάνω ποια γεγονότα θεωρείτε ότι προδικάζουν την τελική ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο;
·         Γιατί η τοποθεσία «Αιγός ποταμοί» μπορεί να αποδοθεί (για χιουμοριστικούς έστω λόγους) στα ελληνικά και με τον όρο «Κατσικοπόταμα»; Ξέρετε άλλες λέξεις που να χρησιμοποιούνται στα ελληνικά, απλές ή σύνθετες, και να έχουν σχέση με το «Αιγός» που συναντήσαμε; Πρόκειται για λέξεις κοινής χρήσης;
·         Δεκέλεια, Σάμος, Έφεσος, Αργινούσες, Αιγός ποταμοί: Φροντίζω να ξέρω τις τοποθεσίες αυτές στο χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: